KÖP ETT BRODERI STÖD ARBETET OCH KVINNOR O FLICKOR

www.mahila.se HEMSIDAN UPPDATERAD
Bakgrund, Syfte och Beskrivning av arbetet
Hur kan man stödja flickors skolgång
Butiken laddad med broderier
BRODERIER FÖR LIVET, 28 MIN FILM
Välkommen som medlem i

Föreningen Mahilas vänner; Bg: 420-5431

Saturday, November 16, 2013

REFLEXIONER OCH PLANER / REFLEXIONS AND PLANS


På eftervårdsavdelningen i Governmental Hospital, En nyförlöst mamma med flickbaby
Närmsta släkten på besök och en mycket stolt fader som redan har tre flickor.
Syster Monika förmedlar sina intryck från andra besök i sjukhuset i en anna blogg.

Cibi  födde en pojke för en vecka sedan, han fick navelsträngen om halsen och dog.
Cibi ammar nu sin brors ett-och ett-halvt årige pojke.


Kvinnor på väg till sorgehuset efter Kelam

by Monika and Elsa
With the ambition to make a concluding English text as soon as possible. If you are interested in that please show your interest by writing a comment! OR quite simply contribute with an translation if you happen to have possibility for that!


FÖRLOSSNINGSRISKER
Idag skulle det bli den stora demokratidagen, ledarskap för kvinnogruppen skulle väljas. Strax innan avfärd till byn ringer Kulvinder o berättar att Kelam, ung 22 år, har avlidit bara fyra dagar efter att ha fött barn. Alla kvinnor är i sorgehuset.Och att de säkert kommer att vara där i morgon också. Sedan blir det de äldre som sitter med familjen.

ETT GIVANDE MÖTE
Kulvinder kom till oss på Nomads takterrass i stället för mötet i byn. Vi satt tillsammans hela eftermiddagen, och samtalet flöt fint mellan olika ämnen. Så skönt att inte känna tidsbegränsning, som ofta annars.
Kulvinder berättar att Kelam fött hemma o att hon förmodligen fått en post partuminfektion ( efter födseln infektion), Hon fördes till allmänna sjukhuset här. När hon blev sämre fördes hon till Jodpur där hon avled. Hon efterlämnar en flicka på ett o halvt år o den nyfödde som är en pojke.

VAL AV GRUPPLEDARE
Samtal om ledarskap, kan någon vara som Agri (som dog för några år sedan)? Kanske skulle vi föreslå en trojka, bra för då kan de samråda sinsemellan. Man kommer förbi den enda starka ledaren. En träning i samarbete. Kulvinder kan vara mentor.
De bör kunna föra talan i samhällsplaneringsfrågor. De bör kunna rådgöra i individuella frågor, medla i tvister. De skulle kunna kalla samman kvinnorna till trevliga aktiviteter, typ syjunta. Vi tänker på hur fint samtalet löper när vi tillsammans sitter och nystar garn. Vi tror inte att kvinnorna spontant samlas för att sitta tillsammans på detta sätt.

SÖMNADSGRUPPEN
K har pratat med Uttami, men hon är inte så intresserad.
Däremot Mirga o Daphu, Sugana, Mimas sonhustru, flickor: Sita, Poonam, Dolly. Vi vill hålla gruppen liten, som en pilotgrupp.

SKOLAN
Vi talar om den dåliga skolan där Mirgas dotter går. Hon får gå där för att lillebror skall gå där. Det är närmre väg och då har de sällskap.Lillebror är Mirgas ögonsten, ende sonen och M är änka. Sonen skall skyddas mot alla faror.
Men den skolan med sin trängsel och smuts är inte bra för barnens utveckling. Kulvinder tror också att rektor o lärare skäms. Kulvinder skall prata med Mirga om detta, o lägga det så att det inte är bra för sonens hälsa!
Alla skolor har samma skolavgifter, så det är konstigt att standarden kan vara så olika. Elsa jämför med det svenska skolsystemet, med skolpeng från staten, som nu sugs ut av riskkapitalister.

BIBLIOTEK
Förra året skapades ett litet  box-bibliotek av Annette, vår gästbibliotekarie från Sverige. Alla hindiböcker är nu utlästa, de engelska är för svåra.
I morgon skall vi göra inköp av storybooks allmänna kunskapsböcker.
Vi gör detta tillsammans med Kulvinder.

EVENTUELLT BESÖK I SVERIGE
Kulvinder är intresserad av detta. Tänker skaffa pass.
Det kostar ca 4500:- med Turkish Airlines.Vi skall undersöka möjligheterna till kulturutbyte. Tänk om flickan Nainu, 17 år, också skulle kunna komma med!

BAREFOOT COLLEGE TILONIA
Det blev inget av våra stolta planer på en verkstad för tillverkning av sanitetsbindor, som skulle förberedas genom träning i Tilonia. Kulvinder tror att Tilonia mer har blivit som ett museum. De har inte hört av sej till Kulvinder efter att hon skrev till dem et flertal omgångar.

GULABI GANG filmen ROSA SARIS
Elsa visar filmen för Kulvinder och undervisar i basic internetanvändning.
Kulvinder tror att filmen GULABI GANG kan vara mycket inspirerande för kvinnorna. Hon skall söka den på Google med hindi – tal.

KOFTOR TRÖJOR SOCKOR
Elsa visar nystickade plagg som vi fått från en vän i Sverige.
Koftorna från förra året har inte varit nån succé, används kanske på natten. Det var pinsamt att de var använda, tror K. Eller avundsjuka från andra.?
Leksakerna o barnklädera från barnen i Lerums skola överlåter vi till Kulvinder att dela ut. Hon menar att en del av kläderna kan gå till Kelams änkeman.

Efter detta möte äter vi ris o dahl samt pratar o jämför kvinnoliv här o där, förr o nu. Om våra egna erfarenheter. Det blir ett bra samtal som fördjupar vår vänskap.

Nästa dag ses vi  kl 11 för att köpa böcker Kulvinder kommer hit.


Bhopakvinnan Santosh´s äldsta dotter i en av de stickade tröjorna vi fått med från Sverige. Familjen bor i ett skjul, mamma,pappa och nio barn. De tillhör Bhopafolket, kvinnorna tillverkar och säljer smycken nedanför fortet. Männen gör instrument och spelar. Monika har lärt känna familjen som sjuksköterska, nu är de vänner. Vi fann att denna familj vore den bästa mottagaren av de värmande plagg vi hade med oss från Tuija i Sverige. De sover på jordgolvet i hyddan, där det blir  bistert kalla nätter nu under vintern och under monsunen regnar det in.
Flickan är 15 år, Hon passar perfekt i tröjan och blev LYCKLIG! Tack Tuija!  

1 comment:

johnny segal said...

You are doing something real good.
God bless.