KÖP ETT BRODERI STÖD ARBETET OCH KVINNOR O FLICKOR

www.mahila.se HEMSIDAN UPPDATERAD
Bakgrund, Syfte och Beskrivning av arbetet
Hur kan man stödja flickors skolgång
Butiken laddad med broderier
BRODERIER FÖR LIVET, 28 MIN FILM
Välkommen som medlem i

Föreningen Mahilas vänner; Bg: 420-5431

Wednesday, November 7, 2012

4 CIRKELSAMTAL PÅ RAKEN


                      Mirga 27, t.v. en ny i gruppen Agris sonhustru,Cibi 20, nygift,Kulvinder t.h.
                Flickorna Kavitha,17, går i skolan, en av sex systrar, Dolly 16 år har slutat skolan

HEMMA HOS MIRGA
I förra avsnittet ger Monika sin upplevelse av besöket.
Vi börjar med fjärde gruppen. 9 kvinnor och 2 unga flickor hör till gruppen. Men i dag är vi inte så många.Om 2 veckor är det Diwali, den stora ljushelgen jämförbar med vår jul i betydelse, kommers och högtidsansträngningar. Nyss firades en annan viktig helg i flera dagar, så det är lite svårt att få till nån koncentration kring våra möten.
Vi får vara hemma hos Mirga, som nyss blivit änka. Hon bor i ett litet hus tillsammans med sina föräldrar och 4 barn. Den minsta av hennes flickor har nyss börjat privatskolan med stöd av svenska vänner.Hennes mamma och mormor sitter också med på samtalet.Annars är cirkeln sluten och inga utomstående skall lyssna.
Änkorna har den svåraste situationen, därför stöder vi dem på de sätt vi kan t.ex genom att betala hyra när de tar emot oss för möte eller arbete.
Allra först presenterar sig Monika, och får svara på alla frågor som övriga i gruppen har gjort: ålder familj, gift/skild, inkomst, hur många barn, flicka/pojk, skolgång, intressen, problem, drömmar, önskningar. Monika önskar FRED på jorden och ett liv i frihet för alla kvinnor. Då svarar några i en grupp: "Vi här är som slavar, vi har det sämre än korna och har ingen frihet, våra män bestämmer allt om oss".
Vi berättar först om vad som hänt sen sist. Mirga är mycket sorgsen och orolig, men lyser upp när alla brister ut i fniss då vi talar om mensskydd. Mer om det senare.

Jag gör ett avbrott--Nu är den korta vackra skymningen, jag sitter på en takterrass och vill fånga in stämningarna  över öknen, synerna av stadens sirade torn, valvbågar och fönstergluggar. De stora slottsliknande huskomplexen är oftast hotell, mer eller mindre fantasifullt utstyrda. Så här i skymningen får allt ett magiskt skimmer. en öppen eld i närheten skickar upp tät tjock rök. man eldar sopor.

En kvinna murar om sin husvägg inför Diwali, den kommer att bemålas, ev med vackra mönster.
Hon har gjort en blandning av lera och kodynga och arbetar med bara händerna, som syns.

GRUPP 3
Följande dag träffas vi hos Ajabi, som också är änka och som har 6 barn, 3 pojkar 3 flickor.
Denna dag är stämningen lite avslagen. En särskild kvinnlig gudom hedras  genom fasta mellan solens uppgång och nedgång. Inte ens vatten får drickas. Kulvinder har huvudvärk, men vackert hennamålade händer. Även kvinnorna är energilösa.  Till denna gudinna ber man om hälsa och beskydd för sina käraste, oftast männen. På min självklara fråga om männen gör detsamma för sina fruar får jag ett lika självklart "nej"! 

Flera kommer sent, så Kulvinder förklarar hur de som kommer sent hindrar de andra från att börja och orsakar att flera personer får sitta och vänta, sammanlagt blir det två timmar om 8 personer får vänta en kvart! Kanske en insikt? Kunja, som också är änka sedan 5 år försörjer sig och 3 barn genom att gå till två familjer varje morgon och städa, tvätta, diska. På detta tjänar hon en knapp månadslön.Problemet är att det pratas illa om den kvinna som går utanför byn ensam. Här finna mycket att göra i kvinnosolidaritetens namn. Det är säkert andra kvinnor som odlar sitt skitprat. 
Mer kommer i nästa blogg!
Det börjar bli lite "vinter". temperaturen sjunker nu är det nog bara 37*C
Skönt i alla fall!
Elsa
No comments: