KÖP ETT BRODERI STÖD ARBETET OCH KVINNOR O FLICKOR

www.mahila.se HEMSIDAN UPPDATERAD
Bakgrund, Syfte och Beskrivning av arbetet
Hur kan man stödja flickors skolgång
Butiken laddad med broderier
BRODERIER FÖR LIVET, 28 MIN FILM
Välkommen som medlem i

Föreningen Mahilas vänner; Bg: 420-5431

Sunday, November 20, 2016

Gästblogg: Uppdatering från Bheel Bhasti

Idag träffade vi de flickor vars skolgång är sponsrad av Mahilas vänner, de som varit med och målat väggmålningen och de som broderar. Imorgon ska vi träffa kvinnorna. Vi började med att presentera oss, och ställa frågor om deras liv: skolan, väggmålningen, broderierna. Vi blev varmt välkomna av dessa härliga tjejer, som berättade att de var så glada och stolta över väggmålningen som Britta arrangerade i mars. Dessvärre blev konstverket vandaliserat av killarna i byn inte långt efter att den färdigställts. Detta gjorde dem naturligtvis ledsna och besvikna, och de känner att även om de skulle vilja återställa den så skulle den säkert bara förstöras igen... Jättetråkigt att verkligheten ser ut som den gör för dessa talangfulla unga tjejer. Vi berömde dem för den, berättade att vi sett bilder på hur den såg ut när den var hel. Att deras samarbete och engagemang verkligen skapade något vackert. Såhär ser väggmålningen ut idag:


Skolgång och småprat i liten grupp

Kulvinder hjälpte oss sedan att samla ihop en mindre grupp tjejer som nu går i skolan tack vare er som sponsrar. De är eniga om att de gillar skolan, och samtliga av de äldre tjejerna vill läsa vidare på college när de har tagit examen. Anita vill bli läkare, Lakshmi lärare och Suguna polis. Men de är medvetna om att det kan bli svårt, många blir ju bortgifta och då är det svårt att fortsätta studera. Dessutom är det väldigt dyrt för dem. Suguna, som länge varit sjuk eftersom hon har problem med sin lever, är fortfarande dålig och hennes familj har inte ens råd att fullfölja den medicinering som hon så innerligt behöver för att bli helt frisk...
De yngre flickorna drömmer om att bli piloter, och en av tjejerna vill bli sångerska men hon tillåts inte sjunga i hemmet av sina föräldrar.
Vi pratade om att hindi är ett väldigt roligt ämne, där de bl.a. skriver uppsatser och dikter och lär sig fylla i formulär. Engelska säger de är det svåraste ämnet som de läser, för det är så anorlunda från hindi och är svårt att stava. De övar inte så mycket på att prata det, men de äldre tjejerna förstår en del. Matteläraren är enligt nästan alla i den här gruppen den bästa läraren i skolan. Från första till åttonde klass går de tillsammans med killar, och sedan går de separat ända till tolfte. Det är jobbigt att läsa tillsammans med killarna, de är högljudda och tjejerna är lite rädda för dem och undviker dem i klassrummet och korridorerna. 

Allt för mig och Ebba för idag, vi återkommer med inlägg imorgon och på tisdag då vi ska träffa kvinnorna och sedan tjejerna igen! Har ni något ni vill att vi frågar de i byn om så är ni välkomna att höra av er! 

- Alva Monti 


5 comments:

brikel said...

Så kul att höra att de ändå är stolta över målningen. Hisnande att skolflickorna har en längtan att gå college. Från att för några år sedan inte förstå vitsen med att gå i skola överhuvudtaget. Så bra att ni var där och träffade dem. Britta

Unknown said...

Hej, vilka fina bilder och jätteintressant att läsa! Fina tjejer med så öppen blick! Ser verkligen smarta ut. Jag tycker ni ska skriva några ord om er själva också, så att de som läser vet vem som håller i pennan/tangenterna. Kram!

Annette-Bibliotekarie said...

Så kul att höra lite därifrån o se flickorna på bild...
Jag betalar Susgunas skogång o undrar om det är möjligt att bidraga till hennes medicin?
Kan ni fråga Kulvinder vad det är som fattas henne?
Tack på förhand
Annette

Mahila said...

Hej Annette! Jag och Alva har precis varit i byn och pratat med Kulvinder, Suguna och hennes mamma. De är väldigt tacksamma för all hjälp de möjligtvis kan få. Kulvinder har lovat att hon ska kolla upp vilka mediciner det är som saknas och ta kontakt med dig. Vad vi har förstått så har Suguna problem med sin lever, familjen har medicin för den här månaden men har tyvärr inte råd med medicin för de kommande tre månaderna som behandlingen kräver.

Vänliga hälsningar
Ebba

Annette said...

Tack för ditt svar Ebba o hoppas höra av Kulvinder så jag kan hjälpa henne med medicin..
Gott att läsa om ert besök i byn o fortsatt god resa till er
Annette