KÖP ETT BRODERI STÖD ARBETET OCH KVINNOR O FLICKOR

www.mahila.se HEMSIDAN UPPDATERAD
Bakgrund, Syfte och Beskrivning av arbetet
Hur kan man stödja flickors skolgång
Butiken laddad med broderier
BRODERIER FÖR LIVET, 28 MIN FILM
Välkommen som medlem i

Föreningen Mahilas vänner; Bg: 420-5431

Monday, November 21, 2016

Gästblogg: Träff med kvinnorna i byn

Broderiet

Idag samlade vi, tillsammans med Kulvinder, en stor grupp av de kvinnor som är med och broderar. De uttryckte en stor tacksamhet till Elsa och projektet Mahila. Mirga och Jammu sade att Elsa under årens lopp blivit som en kärleksfull mor för kvinnorna i byn, och Kulvinder som en syster. 
De tycker väldigt mycket om att brodera, och hälsar att om det är något motiv som säljer dåligt i Sverige så gör de gärna nya, men andra motiv. Vi frågade om sömnadskursen som de fick gå, och de svarade att förr var de tvungna att gå med familjens kläder till skräddaren så fort de gick sönder - nu kan de istället laga dem själva och dessutom ta betalt för att laga andras kläder. Det innebär ekonomiskt för dem att de både sparar och tjänar pengar på sömnadsfärdigheten som de nu, tack vare Mahila, har. En inkomst som betyder mycket på många olika sätt.
Döttrarna

Vi pratade en stund om flickorna, deras döttrar eller yngre syskon. De uppmuntrade dem till väggmålningen och var mycket stolta över resultatet. Även mödrarna blev besvikna när pojkarna förstörde den, och de säger att placerar vi konsten i hemmet i stället så kan de beskydda den bättre än på allmän plats. 
Mödrarna har under årens lopp mer och mer förstått vikten av skolgång för deras flickor. De märker en stor förändring; tjejerna vågar ta mer plats och de är märkbart kunnigare inom alla möjliga områden. De är till exempel till stor tillgång när det gäller hushållsekonomin. De reflekterar dessutom mer över sin omgivning. Kvinnorna är mycket stolta över sina döttrar, men också över sig själva. 

Vägarbetet och husen som revs

Nu till en dystrare fråga. 40-45 hus revs utan förvarning för drygt tre månader sedan. 
Nu står många familjer utan hem, på grund av en ny väg som skulle byggas men ännu inte har fortsatt byggas på. En del av familjerna bor hos släktingar, vänner. Andra bor i tillfälliga plåtskjul med två väggar och ett provisoriskt tak. De ska tilldelas ny mark  att bygga hus på men det är oklart när och om detta kommer ske. Om ca en månad blir det kallare här i Jaisalmer, nätterna är redan kalla, och de står handfallna utan permanent lösning. Många har småbarn, ska de sova ute i vinter? Bheel Bhasti är i stort behov av stöd från omvärlden, och här har vi ett gyllene tillfälle att hjälpa till på ett hörn. Alla broderiköp och bidrag välkomnas.Kvinnorna kämpar, men de hjälps åt och stöttar varandra. En kvinna är gift med en mycket våldsam man, han dricker varje kväll och kommer hem och slår både henne och barnen. De andra kvinnorna och deras familjer gör allt de kan för att försöka hjälpa henne, men det är svårt. Nu när husen är rivna uttrycker hon dessutom en oro över att inte ha någonstans att fly undan honom, då det står en vägg i vägen. Kulvinder förklarar att det i princip är omöjligt för henne att begära skilsmässa då detta är oacceptabelt. Det verkar som att även det hade satt familjen i en utsatt position. 

Mensskydd

Avslutningsvis vill jag berätta att jag, Ebba och Kulvinder förespråkade de menskoppar kvinnorna fått av företaget Belladot. Vi förklarade hur otroligt mycket bättre menskoppar är än de trasor de nu använder. Både från ett hälso- och ekonomiskt perspektiv. Kvinnorna var positiva, och de som inte använde sina lovade att ge den en chans till. Kulvinder ska se efter om det behövs några fler, i så fall kan vi kanske sponsras ännu en gång.- Alva Monti 


No comments: